Uusintasaumaus pidentää rakennuksen ikää

minusta
Pääurakoitsijat - rakentamisen ykkösratkaisu

Tervetuloa tähän pääurakoitsijoita käsittelevään blogiin. Tarvitsetko tukea suureen rakennushankkeeseen? Tästä blogista löydät hyödyllistä tietoa rakennusliikkeistä ja pääurakoitsijoista, jotka voivat auttaa sinua suunnittelemaan, koordinoimaan ja toteuttamaan rakennushankkeesi turvallisesti ja ammattimaisesti suuremmassa mittakaavassa. Rakennushankkeen hallinnointi ja organisointi voi olla hyvin ylivoimaista ja stressaavaa, varsinkin kun kyse on turvallisuudesta ja kaikista asioista, jotka sinun on pidettävä mielessäsi. Pääurakoitsija voi auttaa sinua rakennustyömaasi alusta loppuun sinua tyydyttävällä tavalla. Tämä blogi tarjoaa sinulle tietoa, jota tarvitset aloittaaksesi rakennushankkeen turvallisesti ja organisoidusti. Tarvitsetko yleistietoa yleisurakoitsijoiden työstä ja haluatko tietää eron rakentajan ja yleisurakoitsijan välillä? Jatka sitten lukemista saadaksesi lisätietoja rakennushankkeen aloittamisen edellytyksistä, yleisurakoitsijoiden tehtävistä ja siitä, miten heidät palkataan, jotta voit aloittaa seikkailusi mahdollisimman turvallisesti ja ammattimaisesti.

Haku
Kategoriat
arkisto
tag

Uusintasaumaus pidentää rakennuksen ikää

16 April 2023
 Kategoriat: , Blog


Elementtisaumauksella tarkoitetaan sitä, että kerrostalon rakennuksen ulkoisia osia ja niiden välejä tilkitään saumaamalla, jonka tarkoitus on eristää kosteutta pääsemästä rakenteisiin. Tällaisia ulkoisia osia ovat muun muassa betonielementit ja ikkunakarmit, joiden ympärys on aina saumattu.

Julkisivusaumaus vaatii teknistä osaamista

Kovaa ikkunakarmia ei voida asentaa suoraan kovaa betonia vasten eikä kahta betonielementtiä voida asentaa suoraan toisiaan vasten, vaan niiden välissä on oltava joustava ja lämpöä sekä kosteutta eristävä saumaus.

Saumaus kestää säätä ja kulumista noin 15 vuotta, minkä jälkeen sille tilataan kuntotarkistus. Mikäli saumaus on kuntotarkistuksen mukaan edelleen riittävän hyvälaatuinen, sitä ei tarvitse uusia. Mikäli taas uusintatarve ilmenee, tehdään uusintasaumaus. Tämän toteuttaminen vaatii huolellista suunnittelua, johon sisältyy usein myös arvio rappauksen kunnosta ja maalaustarpeesta. Elementtikerrostalon maksimi-iäksi arvioidaan noin sata vuotta, mutta ilman huolto- ja saumaustöitä ikä on varmuudella lyhyempi.

Kerrostalojen uusintasaumaus vaatii usein erityisiä teknisiä laitteita, kuten henkilönostimia. Seinien ja saumojen kuntoa on mahdotonta ja vaarallistakin tarkistaa korkeuksista ilman ammattivälineistöä. Itse saumaustoimenpide vaatii myös teknisten laitteiden käyttöä. Vanhat saumat on huolella puhdistettava ja uudet on tilkittävä ammattitaidolla.

Yllättävää on, että saumauksen pohjalle tulee kerros eristevillaa. Tämän päälle puolestaan asennetaan niin sanottu pohjanauha siten, että väliin jää eristävä ilmakerros. Itse saumausmassa pursotetaan kaikkein päällimmäiseksi. Se toimii kosteus- ja tuulisuojana. Hyvä saumaus toimii kaikissa sääoloissa ihanteellisella tavalla eristäen niin kylmää kuin kuumaakin.

Huolellisesta saumauksesta paljon hyötyä

Saumauksen hyödyt on helppo luetella. Isoin ja näkyvin hyöty lienee veden ja kosteuden eristävyys. Uusintasaumaus saattaa parhaassa tapauksessa pelastaa koko talon kosteusvaurioilta. Toinen hyöty on lämmöneristävyys. Hyvin saumatussa talossa energialasku on pienempi kuin sellaisessa, jossa saumat ovat haurastuneet ja eristyskyky on huonontunut. Rakennuksen huoliteltu ulkonäkö on niin ikään tärkeää, ja se nostaa yksittäisenkin asunto-osakkeen arvoa myyntitilanteessa. Huoliteltu saumaus, rappaus ja maalaus kulkevat usein käsi kädessä. Maalausta ei voi suorittaa, jos saumaus on kovin kovettunut saati rapistunut. Elementtisaumauksen yhteydessä voidaan tehdä arvio myös mahdollisten palosaumausten tarpeesta. Yhdessä nämä suojaavat taloa parhaalla mahdollisella tavalla.

Tiivistetysti voidaan todeta, että uudet elementtisaumat ovat investointi vailla vertaa. Lahden elementtisaumaus oy hoitaa julkisivusaumaukset ja elementtisaumaukset kustannustehokkaasti.