Likakaivon tyhjennys kuuluu kiinteistön huoltoon
Omakotitalon ja kesämökin huoltamiseen kuuluu monenlaisia tehtäviä, joista osan voi tehdä itse, mutta toiset ovat luvanvaraisia, ja niiden tekemiseen täytyy palkata ammattilainen. Tällaisiin tehtäviin kuuluvat esimerkiksi likakaivon tyhjennys, jonka voi suorittaa vain yritys, joka kuuluu jätehuoltorekisteriin ja jolla on lietteenkuljetuslupa. Mukavaa, että olet löytänyt blogin pariin. Tämänkertainen aiheemme on omakotitalon kunnossapitoon liittyvät työt. Toivottavasti löydät täältä hyödyllistä tietoa aiheesta.
Pientalon korjaukset ja huollot kannattaa suunnitella huolellisesti
Monet meistä haaveilevat omasta talosta, mielellään järven rannalla. Mutta omakotitalon kunnossapitoon ja huoltamiseen täytyy varata paljon aikaa ja puuhaa riittää varmasti aina. Nykyisin on helpompi tietää, mitä kaikkia töitä kiinteistössä on tehty ja milloin, koska kaikista vuoden 2000 jälkeen rakennetuista taloista tulee löytyä huoltokirja, johon merkitään rakennushetkestä alkaen kaikki, rakennusmateriaaleista ja niiden odotetusta käyttöiästä lähtien huoltosuunnitelmaan saakka. Vaikka vanhemmassa talossa ei huoltokirjaa olisikaan, kannattaa sellainen perustaa myöhemminkin ja kirjata siihen kaikki olemassa olevat tiedot, jotka löytyvät tarpeen tullen helposti yksistä kansista. Pientalossa on monta asiaa, joiden toimimista täytyy pitää silmällä päivittäin ja isommat korjaukset ja huollot, joista osa tulee tehdä kuukausittain, kuten esimerkiksi likakaivon tyhjentäminen, jos kiinteistö ei kuulu kunnalliseen viemäriverkostoon. Isompia korjauksia ja huoltoja tehdessä, kannattaa ne suunnitella järkevästi kokonaisuuden kannalta. Likakaivon tyhjennykset ja muut vastaavat suuremmat huoltotoimenpiteet ovat töitä, joihin tulee pyytää ammattilainen apuun. Likakaivon tyhjennyksiä suorittaa esimerkiksi VTM Putkistohuolto Oy.
Mitä toimenpiteitä pientalon ylläpitoon kuuluu
Viikoittain kannattaa tarkistaa, että räystäskourut ovat puhtaat ja puhdistaa ne tarvittaessa lehdistä ja muista roskista. Katon kuntoa kannattaa myös seurata ja tarkistaa se huolellisesti keväällä ja syksyllä. Talvisin tulee katolta myös pudottaa lumet, jos ne voivat tipahtaa sieltä kulkureitille. Talon vieressä kasvavien puiden kuntoa kannattaa myös tarkkailla säännöllisesti, ettei niistä pääse tipahtamaan isoja oksia talon päälle. LVI-huolto tulee yleensä ajankohtaiseksi 10 – 20 vuoden välein. Talon julkisivun ja ikkunoiden maalaaminen tai uusiminen tulee yleensä ajankohtaiseksi noin 20 – 30 vuoden välein. Myös katto tulee tarkistaa ja huoltaa säännöllisesti. Kaikki huollot ja korjaukset sekä niihin käytetyt materiaalit kannattaa merkitä muistiin talon huoltokirjaan, josta niitä on helppo seurata ja suunnitella niiden pohjalta kaikki seuraavat tarvittavat toimenpiteet.