Ennenkuin aloitat maanrakennustyöt tee maaperätutkimus

minusta
Pääurakoitsijat - rakentamisen ykkösratkaisu

Tervetuloa tähän pääurakoitsijoita käsittelevään blogiin. Tarvitsetko tukea suureen rakennushankkeeseen? Tästä blogista löydät hyödyllistä tietoa rakennusliikkeistä ja pääurakoitsijoista, jotka voivat auttaa sinua suunnittelemaan, koordinoimaan ja toteuttamaan rakennushankkeesi turvallisesti ja ammattimaisesti suuremmassa mittakaavassa. Rakennushankkeen hallinnointi ja organisointi voi olla hyvin ylivoimaista ja stressaavaa, varsinkin kun kyse on turvallisuudesta ja kaikista asioista, jotka sinun on pidettävä mielessäsi. Pääurakoitsija voi auttaa sinua rakennustyömaasi alusta loppuun sinua tyydyttävällä tavalla. Tämä blogi tarjoaa sinulle tietoa, jota tarvitset aloittaaksesi rakennushankkeen turvallisesti ja organisoidusti. Tarvitsetko yleistietoa yleisurakoitsijoiden työstä ja haluatko tietää eron rakentajan ja yleisurakoitsijan välillä? Jatka sitten lukemista saadaksesi lisätietoja rakennushankkeen aloittamisen edellytyksistä, yleisurakoitsijoiden tehtävistä ja siitä, miten heidät palkataan, jotta voit aloittaa seikkailusi mahdollisimman turvallisesti ja ammattimaisesti.

Haku
Kategoriat
arkisto
tag

Ennenkuin aloitat maanrakennustyöt tee maaperätutkimus

25 March 2022
 Kategoriat: , Blog


Maanrakennuksella tarkoitetaan maan kaivamista, louhimista ja maa-ainesten tasaamista. Maanrakennustyöt sisältävät myös ajotien rakentamisen sekä piha-alueen kantavien kerrosten valmistelun. Kun maanrakennustyöt on tehty perusteellisesti, voidaan välttyä kosteudelta sekä rakennukset saavat kestävän pohjan.

Maaperätutkimus tulisi tehdä, jotta voidaan arvioida maanrakentamisen tarve

Maanrakentamisen laajuutta on hankala määrittää ennakkoon, kaikki on kiinni tontin maaperästä. Joskus maa-aines voi yllättää ja olla päältä kantava mutta sen alla onkin useita metrejä kosteaa savea. Tämä on juuri se syy, miksi aina kannattaa tehdä maaperätutkimus ennen kuin voidaan aloittaa maarakennustyöt. Potentiaalisen rakennustontin maaperätutkimus aloitetaan tarkastelemalla tonttia silmämääräisesti, tästä pystyt jo hieman päättelemään, millaisia pohjatöitä olisi tarpeen tehdä tontille. Maaperätutkimus tulee kuitenkin teettää ammattilaisella vielä ennen rakentamisen aloittamista. Silloin saadaan selvitettyä, millä tasolla pohjavesi on ja löytyykö maaperästä haitallisia aineita. Maaperätutkimuksen voi suorittaa jopa ennen tontti kauppojen tekemistä. Sillä tutkimuksen tuloksilla on suuri vaikutus siihen mitä tulevat maarakennustyöt kustantavat ja mitä tontille voidaan rakentaa. Voi olla myös mahdollista, että tontille ei voida rakentaa ollenkaan, tämä voi tulla vastaan, jos etsitään tonttia haja-asutusalueelta, jossa ei ole vielä testattu edes lähialueen maaperää. Helpoin rakennus maaperä on hiekkapohjainen tasamaa, se on jo itsessään kantava, mutta jokaisen talon alle laitetaan kuitenkin vielä kantavampi murskekerros. Vanha peltomaa on myös tullut suosituksi rakennusmaaksi, mutta sen maa-aines saattaa olla liian pehmeää, joten pelkkä maa-aineksen korvaaminen ei riitä ja saatetaan tarvita paaluttamista. Paalutus on taas perustustöistä aikaa vievin ja kallein vaihtoehto. Jos taas halutaan rakentaa kallioiselle tontille, täytyy maaperää louhia tai räjäyttää, tästä tulevat irtokiviainekset täytyy myös viedä tontilta pois. Nämä on muutamia syitä miksi maaperätutkimus kannattaa tehdä jo ostovaiheessa.

Maarakennustyöt ja kosteus

Kun rakennetaan omakotitaloa, tulisi sen ympärillä olevan maapinnan kallistua alaspäin rakennuksen jokaiselta sivulta. Tämä siksi, että sadevedet ja sulavat lumet valuisivat pois rakenteista ja päätyisivät pintavesikaivoihin sekä ojiin.  Voidaan siis ajatella, että omakotitalon tulisi olla huomaamattoman kummun päällä. Lisäksi onnistuneet maarakennustyöt estävät kosteuden nouseminen perustuksia pitkin. Maarakennusvaiheeseen kuuluu myös LVI-putkistojen rakennus, sähkötyöt sekä mahdollinen lämmitysjärjestelmän asennus. Kaivuripalvelu J. Levonius Oy on maanrakennustöiden ammattilainen Kirkkonummella.